Itämainen tanssi

Itämaisesta tanssista on ihmisillä monenlaisia mielikuvia, jotka eivät usein vastaa kovin hyvin todellisuutta tai kuvasta lajin monimuotoisuutta. Tutustu itämaiseen tanssiin suosikkivideoideni avulla tämän sivun lopussa!

In the bottom of this page you will find some of my favorite videos of oriental dance!


Itämainen tanssi ja sen historia

Itämaisella tanssilla, kuten rakkaalla lapsella on monta nimeä: vatsatanssi, napatanssi, raqs sharqi ja niin edelleen, sekä englanniksi belly dance ja oriental dance. Usein tällä nimityksellä viitataan laajemmin Lähi-idästä kotoisin olevien tanssityylien kirjoon, jolloin termi kätkee alleen vielä useita muita tanssityylejä, jotka voivat poiketa toisistaan hyvinkin paljon. Yleisimmin itämainen tanssi viittaa kuitenkin tanssityyliin, jossa keskeistä on keskivartalon ja lantion isoloidut liikkeet, jotka voivat olla pehmeitä ja soljuvia tai toisaalta teräviä iskuja ja värinöitä. Vaikka keskivartalon rooli on tärkeä, kuten joistain tanssin nimityksistä voi huomata, on itämaisessa tanssissa silti koko ajan käytössä koko keho päästä varpaisiin. Tämän tanssin juuret ovat Egyptissä, mutta muilla mailla kuten esimerkiksi Turkilla voi olla siitä omia versioitansa. 

Itämaisen tanssin esittävästä muodosta käytetään arabiaksi nimitystä raqs sharqi (arabiaksi idän tanssi). Se perustuu sosiaaliseen tanssiin raqs baladiin, joka on ollut läsnä Egyptin kulttuurissa todennäköisesti jo tuhansia vuosia ja on vielä nykyäänkin. Itämaisella tanssilla sen nykyisessä esittävässä muodossa ei ole kuitenkaan suoria yhteyksiä tuhansien vuosien taakse. Sen sijaan tämä tanssi ilmeni varhaisimmissa muodoissaan ensimmäistä kertaa 1800-luvun lopulla, kun Egyptissä tanssi siirtyi ensimmäistä kertaa teattereihin näiden tapahtumapaikkojen synnyttyä. Teatterilavoille siirryttäessä tanssi, joka oli aiemmin ollut sosiaalista muuttui esittäväksi, mikä muutti tanssin olemusta ja nämä kaksi tanssin muotoa eriytyivät toisistaan. Tästä raqs sharqi jatkoi kehittymistä vuosikymmenien ajan muotoon, jonka tunnistamme tänä päivänä.

Raqs sharqissa keskeistä on ilmaisu ja musiikin tulkinta, joita usein pidetään yhtä tärkeänä kuin teknistä osaamista. Erityisesti tanssin perinteisissä muodoissa korostuu läsnäolo esiintyessä ja siksi improvisaatio on keskeinen osa itämaista tanssia. Nämä piirteet käyvät järkeen lajin historian valossa, kun sosiaalisuus ja tanssin ilosta tanssiminen on ollut keskeinen osa lajin olemassaoloa. Nykyään itämaisesta tanssista on myös monenlaisia fuusioita, joissa yhdistellään eri tanssilajien ja genrejen tekniikkaa, tunnelmaa ja musiikkia. Itämainen tanssi alagenreineen on erittäin monipuolinen kokonaisuus, josta löytyy varmasti jokaiselle jotain. 


Itämaisen tanssin historiasta esiintyy paljon misinformaatiota ja siksi tanssijoiden ja erityisesti opettajien täytyy olla hyvin tarkkana jakaessaan informaatiota eteenpäin. Omana lähteenäni itämaisen tanssin historiasta toimii Heather Ward, taiteilijanimeltään Nisaa, joka on itämaisen tanssin ohjaaja sekä tutkija. Hänen kirjansa, artikkelinsa ja luentonsa ovat luotettuja tietolähteitä itämaisesta tanssista, sillä ne perustuvat ensisijaisiin lähteisiin tutkittavilta aikakausilta. 

Itämaista tanssia tapahtumaasi?

Suosikkivideoitani itämaisesta tanssista

Tässä muutama video itämaisesta tanssista lajin huippujen esittämänä! Huomaa, että videoiden ei ole tarkoitus kuvastaa lajin koko kirjoa, sillä se olisi mahdotonta. Tämä ei ole myöskään kattava listaus lajin merkittävimmistä tanssijoista, vaan vain osa omista suosikeistani. Lisää merkittäviä ja upeita tanssijoita löytyy vaikka miten paljon! 

Luo kotisivut ilmaiseksi!